Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Υποτιτλισμός για το Hip-Hop: Beyond Beats & Rhymes

Παίζει ένα ανεξάρτητο ντοκυμαντέρ για τον σεξισμό, την ομοφοβία και γενικώς τα πρότυπα της αρρενωπότητας στο χιπ-χοπ (έστω, στο μέινστριμ χιπ-χοπ). Είχε προβληθεί από κάποιο κανάλι το 2006 στην αμερική. Σκηνοθετημένο από τον Byron Hurt, έναν πρώην jock με μεγάλη πέραση στις κοπέλες και ταλέντο στο ράγκμπι.



Το είδα για πρώτη φορά πριν -δεν ξέρω κι εγώ πόσα- χρόνια. Αργότερα δημιουργήθηκε η συλλογικότητα Θέατρο Δρόμου, τέλη του 2011. Κάποια στιγμή, στο πλαίσιο της τάσης που είχαμε να επιδιώκουμε να γίνονται δράσεις που να ανοίγουν συζητήσεις πάνω σε ζητήματα καλλιτεχνικά με πολιτικές προεκτάσεις, πρότεινα να φτιαχτούν ελληνικοί υπότιτλοι για το εν λόγω ντοκυμαντέρ, από εμένα και όποιον άλλο ήθελε να βοηθήσει. Τελικά το έκανα μόνος μου, δεν υπήρχαν και αγγλικοί οπότε η φάση έγινε εξ' ακοής. Συνάντησα δυσκολίες λόγω του ιδιότυπου σλάνγκ κλπ, αλλά το ίντερνετ ήταν ο καλύτερος φίλος μου, μαζί με τον Lil' Paul που βοήθησε στην επιμέλεια σε μερικά σημεία. Ο στόχος ήταν να γίνουν προβολές στην Αθήνα από το Θέατρο Δρόμου μετά την ολοκλήρωση του υποτιτλισμού, τις οποίες θα ακολουθούσαν συζητήσεις. Αυτό δεν έγινε ποτέ λόγω έλλειψης χρόνου και άλλων προβληματικών, πέρα από την μία και μοναδική προβολή που διεξάχθηκε στην κατάληψη του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, αφότου μας ζητήθηκαν οι υπότιτλοι του ντοκυμαντέρ από την ομάδα που έκανε τότε μια αντίστοιχη εκδήλωση για την ομοφοβία και το σεξισμό. Έπειτα για ένα χρόνο και κάτι έμειναν στο ντουλάπι, μη διαθέσιμοι διαδικτυακά (θα ανέβαιναν μετά από την παρουσίαση μέσω του θ*δ).

Φτάνουμε στο παρόν λοιπόν, οι προβολές δεν θα γίνουν ποτέ, άλλωστε δεν είμαι μέλος του Θεάτρου Δρόμου εδώ και κάτι μήνες. Για να μην πάει χαμένη η δουλειά, κι επειδή πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο ντοκυμαντέρ, αποφάσισα να ανεβάσω το .srt file στο subs4free αλλά και το βίντεο στο youtube ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει όποιος θέλει, με την επιλογή των ελληνικών υπότιτλων. Τσεκάρετε στο imdb για περισσότερες πληροφορίες.

IMDB
ΑΡΧΕΙΟ


5 σχόλια:

  1. σε διωξανε η εφυγες απο θεατρο δρομου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 'χανε κανει προβολή στο Αυτόνομο Στέκι πριν αρκετά χρόνια, μια κουήρ ομάδα, αλλά μάλλον είχε αγγλικούς υπότιτλους, δε θυμάμαι καθόλου γιατί έχουν περάσει αιώνες. Πολύ καλό ντοκιμαντέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ό,τι δε με σκοτώνει με νευριάζει περισσότερο.