Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Τονικά συστήματα και παράπλευρες ιστορίες


Τόνους δεν εβαζα ποτε. Απο τις πρωτες ταξεις του δημοτικου θυμαμαι την κατηγορηματικη μου αρνηση να αποδεχτω το τονικό συστημα. Θα 'μουν χαζουλης αν υποστηριζα ότι επροκειτο για κατι που ξεκινησε εχοντας ιδεολογικες ριζες ή εστω, ιχνη ιδεολογιας. Απλα βαριουμουνα τις ηλιθιες τοσοδουλικες γραμμουλες πανω απο τις γαμημενες λεξεις. Αναπολω τις στιγμες που, στην τριτη δημοτικου, όταν -πρωι πρωι- καναμε ορθογραφια, και εκτος απο τα ορθογραφικα λαθη η δασκαλα  λερωνε το τετραδιο μου με το ακαρδο κοκκινο στιλο της και εξαιτιας της ελλειψης τονισμου (ορθογραφια εμαθα αργοτερα, όταν αρχισα να μπαινω σε φορουμ με το αυτοματο λεξικο του Firefox) δε δισταζα να την ειρωνευτω γεμιζοντας τη σελιδα, μετα τη διορθωση, με μπολικους εντελως ξεμπαρκους τονους: Τοτε γραφαμε απο κατω πεντε φορες τη λεξη που ειχαμε κανει λαθος, και σκεφτηκα να κανω και κατι αναλογο για καθε τονο που δεν ειχα βαλει, πραγμα που δεν φαινοταν να εκτιμουσε.

               Να σημειωσω εδω οτι ειπα ψεμματα πριν, χρησιμοποιησα λαθος χρονο για να αυξησω το ενδιαφερον μεσω της υπερβολης: μια φορα το ‘κανα αυτο, στην τριτη δημοτικου, οχι περισσοτερες. Το ειδε και η μανα μου και μου την ειπε αλλα δε νομιζω ότι με ενοιαξε ποτε το να μου τη λεει η μανα μου (ή τουλαχιστον δεν επηρεασε καποια αποφαση μου), λογικα απλως βαρεθηκα να επαναλαβω την πραξη.–

Τελοσπαντων. Τα χρονια περασαν και η επιμονη μου συνεχιζοταν. Όταν εγραφα φιλολογικα μαθηματα, για να μη μου αφαιρεσουν βαθμους λογω της μορφολογικής ιδιαιτεροτητας του γραπτου μου, εγραφα σαν κυριος και εβαζα τους τόνους στο τελος, ολους μαζι.

Κι αλλα χρονια σβησαν πισω μου σαν κερια. Καποια στιγμη, με τα πολλα, σκεφτηκα να διαμορφωσω ένα δικο μου (α)τονικο συστημα. Όταν περνας πολύ καιρο μην κανοντας/εχοντας κατι, αν το πλασαρεις ωραια μετα, με τα επιχειρηματα σου, θα μετρησει. Όπως ο Πινόκιο που εχει χαλασμενο κουδουνι στο σπιτι του εδω και πολυ καιρο, αλλα πλεον δεν το φτιαχνει απο αποψη. Αλλα εγω εχω οντως λογους:

   1. Μπορεις να διαβασεις τη γλωσσα ανετα χωρις τονους στις περισσοτερες λεξεις.
   2.  Οι λεξεις ετσι κι αλλιως τονιζονται, είναι φυσει αδυνατον να διαβασεις κατι χωρις να το τονισεις, επομενως οι αποψεις περι θανατου της μουσικοτητας και λοιπα είναι μεγαλες πιπες.
   3. Καταλαβαινεις και μεσω της ορθογραφιας πού τονιζονται οι λεξεις (πχ κουραστηκα, αφου είναι ρημα στον αοριστο και εχει η, διαβαζεται στο ά ο τονος. κουραστικα, αφου είναι επιρρημα και εχει ι διαβαζεται στην ληγουσα συλλαβη). Μαθετε βασικη ορθογραφια πρωτα και μετα πειτε μου οτι καταστρεφω τη γλωσσα κι οτι αυτα που γραφω δεν είναι Ελληνικα –ξερεις εσυ ποια εισαι (μια καθηγητρια ειναι, καλογερε).
   4.  Οπου είναι απαραιτητο, γιατι λιγες φορες είναι, ε τι να κανουμε, θα βαλουμε.
   5. Δικια μας είναι η γλωσσα, αμα θελουμε την πασαλειβουμε με τα κοπρανα του Βασίλη . Α γαμησου Ελληναρά.

Η αληθεια είναι ότι δεν προτεινω την καταργηση των τονων. Όχι. Αυτο που θελω είναι ένα «open source» α/τονικό συστημα. Δηλαδη κατι τετοιο, δεν ειμαι πληροφορικαριος για να ξερω κατά ποσο σωστα το εξεφρασα.

Ο καθενας να το κανει όπως θελει αρκει να είναι κατανοητος, μην το γαματε. Είναι θεμα στοιχειωδους λογικης/κριτικης, προσαρμοστικοτητας, και μερικα ακομα. Αμα θες να γραφεις σε πολυτονικο δε με πειραζει. Μια χαρα είναι το πολυτονικο. Εγω το βαριεμαι. Ή γραψτε με greeklish. Εμενα δε μ΄αρεσουν. Μαλακια είναι.


Η δικη μου προταση:

ΤΟ ΤΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΔΕΛΥΓΜΑΤΟΣ

Βαζουμε μονο:
α) Σε ονοματα (σε όλα τα ονοματα).
β) Σε πολύ περιεργες, ασυνηθιστες λεξεις.
γ) Σε τίτλους (όταν δεν είναι γραμμενοι με κεφαλαια)
δ) Στο διαζευκτικο ή.
ε) Σε λεξεις/φρασεις που θελουμε να υπογραμμισουμε διακριτικα.
στ) Όταν μεταφερουμε το λογο καποιου, ο οποιος δεν αποδεχεται ή δε γνωριζει καν για το συστημα μας (ισως υπερβολη αλλα μ αρεσει).
ζ) Στα «τί», «πώς» κλπ, οταν ειναι ερωτηση. Γιατι ετσι.
η) Όταν το πρωτο γραμμα της πρωτης λεξης μιας περιοδου τονίζεται.
θ) Όταν θελουμε να ειρωνευτουμε το τονικο συστημα (πχ βαζουμε τονο αποκλειστικα στη λεξη «τόνος». Αντιστοιχα γραφουμε τη λεξη «θεος» χωρις κεφαλαιο το πρωτο γραμμα και χωρις τονο, τετοιου τυπου σκανταλιες.).

Αυτά. Καντε ο,τι θελετε, διαμορφωστε τα δικα σας συστηματα, παρτε το δικο μου, μην εχετε κανενα, όμως, προς θεου, χρησιμοποιειστε σημεία στίξης.

ΥΓ. Λογω τεχνικων δυσκολιων (εγραψα το κειμενο στο καπιταλιστικο WORD), υπαρχουν καποιοι τονοι που δε θα πρεπε να υπαρχουν... αυτοματοι τονισμοι και μαλακιες. Θα το φτιαξω, σιγα σιγα.

10 σχόλια:

  1. Εγώ γράφω με τόνους και μου αρέσει να διαβάζω κείμενα με τόνους γιατί καταλαβαίνεις αμέσως πως διαβάζεται/προφέρεται, και ακόμα χρησιμεύει για τις λέξεις που δεν ξέρουμε πως προφέρονται - κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στους γλωσσομαθείς αγγλικών/γερμανικών/γαλλικών κλπ. Βέβαια αυτό το καλύπτεις με τον δεύτερο κανόνα, αλλά είναι κάτι πολύ γενικό και γενικώς οι κανόνες σου είναι πολύ περίεργοι και το να βάζεις τόνους είναι πολύ πιο απλό απ' το να ακολουθείς τους "νόμους" αυτούς και να φροντίζεις να τους τηρείς. Παρ' όλα αυτά, είναι η άποψη σου και κάνεις ό,τι θέλεις. Άκυρο: τα greeklish με στραβώνουν και το πολυτονικό είναι βαρετό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό κειμενάκι και ενδιάφέρουσες τοποθετήσεις. Αλλά υποθέτω πως απευθύνονται στο γνώστη της γλώσσας που είναι συνηθισμένος στην καθημερινή χρήση της. Πχ, ένας γερμανός που μαθαίνει τώρα ελληνικά πρέπει να βάλει τόνους όπως τις βοηθητικές ρόδες ένας αρχάριος ποδηλάτου. Θα μου πεις τώρα... εγώ όταν μαθαίνω αγγλικά βάζω τόνους; Όχι. Αλλά εκεί μπαίνουν άλλα ζητήματα. Είμαι πχ εκοικειωμένος με τα αγγλικά αρκετό καιρό πριν κάνω τα μαθήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραιος. Θα συμφωνησω στο θεωρητικο κομματι του κειμενου. Εγω βαζω τονους μονο στις ερωτηματικες αντωνυμιες οταν χωρις τονο γινονται αναφορικες και εχουν αλλο νοημα, στις λεξεις που προηγουνται κτητικης αντωνυμιας και πρεπει να παρουν 2 τονους γιατι αλλιως η αντωνυμια μετα θα παιρνιεται για προσωπικη και αλλαζει το νοημα της προτασης. Και σε οσες λεξεις αλλαζουν νοημα αναλογα με τον τονισμο, οπως το διαζευτικο ή.

    Βεβαια ολα αυτα οταν δε βαριεμαι. Συνηθως βαριεμαι και δε βαζω πουθενα και ας βγαλει την ακρη αυτος που τα διαβαζει. Μασημενη τροφη θελει;

    Και συνηθως οταν τρολαρω γραφω γκρικλισ, για να εχω μια κρυφη ικανοποιηση πως ο αλλος ξοδεψε ακομα παραπανω χρονο και κοπο να ασχοληθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://panoramalife.gr/images/stories/press/TV_NEWS/2011_11/001_me_lene_vaggeli.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. vasika min koroidevomaste .. den vazeis tonous epeidi den emathes apo mikros na vazeis kai sou gine sinithia pou den mporeis na tin allakseis kai apla prospatheis na to stirikseis me kapia epixirimata.. kai egw to idio kanw !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.babiniotis.gr/wmt/userfiles/File/synoptikh_istoria_ell_glws_tonoi_pneumata.pdf

    Προσωπικα δεν το ηξερα.

    Δηλαδη οι αρχαιοι ελληνες δε χρησιμοποιουσαν τόνους (αφου ξερανε πού τονιζονταν οι λεξεις), οι τονοι εφευρεθηκαν απο τους γραμματικους του κοσμοπολιτη "μεγαλου" Αλεξανδρου με σκοπο να "διευκολύνουν τα πλήθη των ξένων (Ρωµαίων, Αιγυπτίων κ.ά.) που µαθαίνουν την Ελληνική ως ξένη γλώσσα και για τους οποίους τα τονικά σηµεία χρησιµεύουν –όπως και σήµερα– κυρίως για τη δήλωση τής θέσης τού τόνου.". Δηλαδη αλλοιωσαν την ελληνικη μας γλωσσα για χατιρι των ξενων. Και μετα μας λενε για πολυτονικο και μαλακιες οι αμορφωτοι στην ουσια φασιστες, ενω οι βυζαντινοι ουσιαστικα αργοτερα καθιερωσαν ευρεως τους τονους και οι οποιοι κατα αιμα (που γουσταρουν κατι τετοια) και κατα πολιτισμο οχι απλα καμια σχεση με τους αρχαιους ελληνες δεν ειχαν, αλλα εχθρευονταν και κατεστρεφαν οτι ειχε απομεινει απο τον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. reddow@ Οτιδήποτε είπες είναι ένα ψυχωτικό παράλογο σαλιάρισμα και επίσης εντελώς ανιστόριτο και πέρα-απο-θανατηφόρα-γελοίο παρανοϊκό παραλήρημα χωρίς τεκμεριωμένη βάση.

    Στην πραγματικότητα για να είμαι εξασφαλισμένα ΑΚΡΙΒΗΣ η βάση του ψυχωτικού σου και φαντασιόπληκτου παρανοϊκου παραληρήματος βρίσκεται στην υπερβολικά-δύσκολα-για-εσένα-να-ξέρεις λέξη "αλλοίωσαν την ελληνική μας γλώσσα" που εκτός απο τι αυτή η πρόταση είναι η ενσάρκωση της πιο *ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑΣ ΠΑΝΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ* υπάρχει και ΟΛΟΚΑΘΑΡΗ *κατάχρηση* της λέξης "αλλοιώνομαι" στο νόημα που δεν βγάζει νόημα. Για του λόγου το αληθές, η γλώσσα σου είναι *ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ* και *όχι* η βυζαντινή ελληνική. Συνειδητοποιείς την διαφορά ή θα συνεχίσεις να αποδεικνύει τον εαυτό σου περισσότερο γιγαντιαία νοητικά πανκαθυστερημένο; Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η μιτρική ΣΟΥ γλώσσα και είναι *ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΩΣΤΟ* να γράφεις με τόνους αλλιώς είναι *ΙΔΙΩΤΗΣ* και *ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ*.

    Με λίγα λόγια είσαι ένας ανισσόροπος γαμημένα πανκαθυστερημένος αμόρφωτος που δεν ξέρει την πιο απλούστατη βασική γνώση για τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ό,τι δε με σκοτώνει με νευριάζει περισσότερο.